‘The Revenant’ (Η Επιστροφή) – [6,5/8]

9 - Copy - CopyΌταν ένας κυνηγός τραυματίζεται σοβαρά από επίθεση αρκούδας, οι σύντροφοί του τον αφήνουν στα χιονισμένα βουνά να πεθάνει αβοήθητος. Όμως, εκείνος προσπαθεί να επιζήσει για να πάρει την εκδίκησή του.

Πέρσι ήμουν ένας από εκείνους τους λίγους που δεν κατάλαβαν γιατί το Birdman ήταν μια τόσο καλή ταινία, αλλά επειδή ο πρότερος καλλιτεχνικός βίος του Iñárritu ήταν κάτι παραπάνω από έντιμος, και οι ‘Χαμένες Αγάπες’ και τα ’21 Γραμμάρια’ είναι δυο από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες, δεν θα μπορούσα ποτέ να τον διαγράψω τόσο εύκολα. Και πολύ καλά έκανα.

Βασιζόμενος εν μέρει σε ένα μυθιστόρημα που με την σειρά του βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, ο Iñárritu μας αφηγείται ένα βίαιο έπος ομηρικών διαστάσεων, με μερικές σκηνές πρωτοφανούς αγριότητας που θα μείνουν χαραγμένες στην σινεφίλ μνήμη μας για πάντα. Ξεκινώντας από το πρώτο κιόλας λεπτό, ο Μεξικανός σκηνοθέτης μας δείχνει τις καλές του προθέσεις και τις άγριες διαθέσεις του, με μια άρτια χορογραφημένη σκηνή μάχης που απαθανατίζεται από την έμπειρη κάμερα του διευθυντή φωτογραφίας Emmanuel Lubezki (‘Gravity’, ‘Birdman’), και κυλά σχεδόν σαν μονοπλάνο λόγω του αριστοτέχνη μοντέρ Stephen Mirrione (μόνιμου συνεργάτη του Iñárritu από τα ’21 Γραμμάρια’ και μετά), ενώ στην συνέχεια το tour de force του μεγάλου κινηματογραφικού δημιουργού “καλπάζει” ακούραστα για να φτάσει 156 λεπτά αργότερα σε ένα καθαρτήριο φινάλε.

Όσον αφορά τους συντελεστές μπροστά από την κάμερα, ο Leonardo DiCaprio – ενσαρκώνοντας έναν πολυμήχανο χαρακτήρα με σχεδόν υπεράνθρωπες αντοχές και δυνάμεις που υποκινείται όχι από μια πηγαία ανάγκη επιβίωσης, αλλά από μια λύσσα για εκδίκηση – ίσως καταφέρει αυτήν τη φορά (με την πέμπτη υποψηφιότητα του) να γυρίσει σπίτι του με ένα Όσκαρ Α’ Αντρικού, ενώ ο Tom Hardy δικαίως προτάθηκε κι εκείνος για ένα πανομοιότυπο αγαλματίδιο Β’ Αντρικού Ρόλου. Όμως, όλα αυτά λίγο-πολύ θα μπορούσαν να θεωρηθούν και αναμενόμενα. Για αυτόν τον λόγο, η μεγάλη έκπληξη για εμένα ήταν ο 23χρονος Will Poulter, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έκανε “προπόνηση” σε ταινίες όπως ‘Τα Χρονικά της Νάρνια’, Were The Millers και The Maze Runner, για να μπορέσει τώρα να κάνει μια αξιοπρόσεκτη εμφάνιση στον σημαντικό δευτερεύοντα ρόλο που του εμπιστεύτηκαν στο The Revenant, και να μας βάλει να περιμένουμε ενδιαφέροντα πράγματα από εκείνον στο μέλλον.

Τελειώνοντας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην μουσική της ταινίας, την οποία συνυπογράφει ο πάντα εξαιρετικός Ryuichi Sakamoto, συνδέοντας τα επιβλητικά τοπία με την βαρβαρότητα των σκηνών και τον ταραγμένο εσωτερικό κόσμο του πρωταγωνιστή, και συνοψίζω λέγοντας πως το ‘Revenant’ είναι μια εξαιρετικά δυνατή ταινία που δικαιολογεί και τις δώδεκα οσκαρικές υποψηφιότητές της, αξίζοντας να κερδίσει στις περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s